Hem


E-post   Om oss   Forum/Blogg   Moskéguiden   Kal         
fors.jpg  Klicka här för att se dagens datum i Hijri


FAQ


Är guldsmycken haram(förbjuden) för män i Islam?

Svar: Islam förbjuder för män två saker som är tillåtna för kvinnor; guld och rent silke. Ali, profetens kusin, berättade att profeten (saw) tog i sin högra hand ett guldsmycke och i den vänstra handen ett stycke rent silke och sade: ”Dessa är förbjudna för de muslimska männen.” Omar berättade att han hade hört profeten(saw) säga: ”Bär inte silk för att de som bär silke i detta liv kommer inte att bära det i det kommande livet.” Vid ett annat tillfälle sade han följande om silkeskläder: ”De är för män som inte har karaktär.”

Profeten(saw) såg en gång en man med en guldring, Han tog ringen, kastade den i marken och sade: ”skulle någon av er vilja hålla en glödhet kol i sin hand.” När profeten hade gått lätt mannen ringen ligga kvar på marken, och då frågade någon varför han inte tog ringen och sålde den. Han svarade: ”Gud förbjude, jag skall inte plocka upp något som själva profeten(saw) har kastat bort!”

Förbjudet att bära guldet gäller även andra saker än ringar. Att bära pennor, cigarettetuier och tändare, samt att ha guldtänder är lika mycket förbjudet som guldringar och smycken.

Profeten(saw) tillät männen bära ringar av silver. Ibn Omar, Al Bukhari, återberättade följande hadith: Guds budbärare bar en silverring och efter honom bar Abu Bakr, Omar och Othman samma ring, tills Othman tappade den i en brun vid Arees.”

Andra för män förbjudna metaller än guld nämns inte i några hadither. Tvärtom, profeten(saw) uppmanade en man som ville gifta sig att ge sin brud en present. ”Även om den bara skulle vara din järnring”

Undantaget från regeln att männen inte skall bära silk är hälsoskäl, t ex Abdel Rahman bin Auf och Subayr bin al Awwam som båda led av en hudsjukdom fick bära silke för att lindra sina besvär.

Guld och silke är förbjudna för männen av både moraliska och sociala skäl. Islam vill att mannen inte skall visa några tecken av slapphet och passivitet och guld och silke har i alla tider förknippats med dessa karaktäristiska hos dem som bär dem, särskilt om de var män. Dessutom är mannens kroppsbyggnad annan än kvinnans och det har alltid krävts mera av mannen rent fysiskt, varvid en silkekostym inte är den bästa klädnaden eller en klädnad som uppmuntrar honom till aktivitet och ansvar.

Koranen säger följande om dem som älskar lyx: Vi har aldrig sänt en varnare till ett folk utan att de bland folket som förverkligats av sitt utsvävande liv, förklarat: ”Vi förkastar det [budskap] som ni har anförtrotts.” Och: ”Vi har större rikedomar [än ni] och flera söner – nej, vi har inga straff att vänta!” 34:34-35

Profeten(saw) förbjöd sina efterföljare att använda hushållsföremål som var gjorda av guld eller silver. En till anledning att begränsa användandet av guld och silver är att guld och silver behövs och är fortfarande viktiga i ekonomin, som betalningsmedel eller valutareserver.

Tillbaka till FAQ-huvudsidan©Copyright  || E-post
www.konvertitguiden.com

Länktips:

Svenska:
islamguiden.com
al-ibada.com
bilal.se
islam.se
hikma.se
islamiska.org
moslim.se
barnskolan.com
islam-svarar.se
sindbad.se
silom.se
frid-net.se
detgoda.se


English:
New Muslims
islaam.com
islam-guide.com
discoverislam.com
evolution.com
understandislam
beconvinced.com
sultan.org
islaam.com
islamway.com
islamonline.net
islamweb.net
thisistruth.org
islamicweb.com
awareness.org
islamicweb.com
islamicweb.com


Soumi:
islamopas.com


كوردى :
dangiislam.org


فارسى :
ahlesonnat.net


العربية :
al-islam.com
islam-qa.com
islamway.com
sultan.org
islamweb.net
islamonline.net


Andra språk:

al-islam.com
islam-qa.com